Facebook
Twitter
Granville House - Oakdene Development

Description

This really is a house to stand comparison with the best in Bath.

Approached by its own private, 65 metre long tree lined driveway, the first impression will be of the generous forecourt allowing cars to sweep round to the front door. The mellow bath stone facades of the house form the backdrop, in an attractive and imposing architectural composition centred on the three storey tower at the junction of the two wings.

The nearly half acre plot allows for a private garden with croquet sized lawn as well as a kitchen garden tucked away at the side. All the main rooms, terraces and garden face onto the panoramic views over the Green Belt countryside.

Generously proportioned accommodation includes master and guest bedroom suites, four further bedrooms, three reception rooms, games area, kitchen/dining/family room space with glazed roof loggia, back kitchen and boot room, gym and sauna, sta! fl at, three car garage, extensive storage/workshop space and wine cellar, and of course the tower room.

The house is entered on the middle of the three main fl oors, and the visitor is immediately confronted with the spectacular outlook straight on through the main reception room and out over the terrace. Because the house sits higher on the escarpment than the others in the development, the panoramic outlook from all floors is comparatively even more impressive.

Entry level – main reception rooms
The 7.7m (25ft) drawing room centres on a free standing log stove with completely glazed walls to either side, and more light flooding in from high level windows. The wide hallway gives access to another large sitting room or library/study, and to the kitchen/dining/family room beyond the stairs. The cloakroom, in the genuine old fashioned sense, includes an ante-room space for coats and touching up the make-up.

Kitchen/dining/family room
Walking past the stairs brings you to the open plan kitchen/dining/family room which forms the primary living space of today`s family lifestyles. It is therefore large enough (9.3m x 6.6m – 30ft x 21ft) to comfortably include areas for cooking, sitting, and for formal and informal dining. It also connects with the extensive terrace, via the glass roofed loggia, sensibly for our climate allowing covered outdoor dining.

Garage/utility/staff flat etc
Beyond the open family kitchen is a further fully equipped back kitchen/utility room, another wc, and a boot room with access to the three car garage and workshop. A stair leads up to the one bedroom stff flat.

Lower floor – family bedrooms/games area/cinema room/gym
The open stairwell to the lower fl oor gives a view into a central gathering space, designed to be big enough for a table tennis or snooker table, off which open the four family bedrooms (with three bathrooms), the gym with sauna, and cinema room with its own kitchenette. There is also access to the wine cellar.

Upper floor – Master and guest bedroom suites
The 6.7m (22ft) long master bedroom has the very best of the outlook through a whole wall of glass (with a free standing tub at one end to take full advantage). The ensuite also has a view from the walk-in shower, the dressing room is spacious and the walk in wardrobes as extensive as could be desired.

The guest suite (which can also combine with the staff flat, giving an alternative possibility as spacious ancillary accommodation for an elderly relative for instance) includes a bedroom area, sitting area with kitchenette, and ensuite bathroom.

Tower room
Finally, reached via a “secret” stair (it could alternatively open off the landing) from the master bedroom is the 3.9 x 3.1m (13ft x 10ft) tower room, again with simply stunning views. Whether this is used for work or simply relaxation, it is a real “one-off ” feature, epitomising the benefits of a bespoke design.

Gardens
Seamless transition between house and garden is important to today`s lifestyles, and for this reason there is access directly from the wide terrace outside the main living areas, via intermediate paved walks and broad steps
to the lawn which is large enough for croquet if desired. This private side of the house is carefully designed so that it is not overlooked, is orientated for good sun, and still benefits from the outlook over the valley.

To the rear of the garage is the “utility” area of the garden where there is space for greenhouses and vegetable garden etc. enclosed and screened from the main garden and outlook from the house.